Paleis Het Loo

Het museum werd op 20 juni 1984 geopend door Koningin Beatrix.

Aan de rand van Apeldoorn ligt Paleis Het Loo. Sinds 1984 is dit voormalig Koninklijk Paleis als museum opengesteld voor publiek.
De ingerichte kamers en zalen van het paleis laten zien hoe de Oranjes er 300 jaar lang woonden en werkten. De barokke tuinen zijn symmetrisch aangelegd naar 17e eeuws voorbeeld en uniek in Nederland! Op het Stallenplein bevinden zich de Stallen & Koetshuizen die gebouwd zijn in opdracht van Koningin Wilhelmina (1880-1962). 

Historie van het paleis

In 1684 kocht stadhouder Willem III het middeleeuwse jachtslot Het Loo (nu ‘Het Oude Loo’ genoemd) inclusief de omringende gebouwen, bossen, landerijen en waterlopen. Op deze plek wilde hij een nieuw jachtslot bouwen om te concurreren met buitenverblijven van andere Europese vorsten. Willem en zijn echtgenote Mary Stuart (later koningin Mary II) waren liefhebbers van architectuur en tuinkunst. Het ‘nieuwe’ Loo moest een fraaie zomerresidentie worden waar de stadhouder kon jagen en zijn hoge gasten vorstelijk kon ontvangen.

In 1686 waren het paleis en de tuinen zo goed als klaar. Drie jaar later, in 1689, werden Willem en Mary koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland en bij deze internationale status hoorde een groter paleis. Er kwam een uitbreiding van de tuinen en aan het paleis bouwde men vier paviljoens die het middendeel met de Oost- en de Westvleugel verbinden.

Na de dood van koning-stadhouder Willem III is het paleis door de opvolgende stadhouders, koningen en koninginnen gebruikt als jachtslot en zomerverblijf.

Is Paleis Het Loo bewoond?

Paleis Het Loo is sinds 1975 niet meer bewoond en werd in 1984 geopend als museum.

Klik hier voor meer informatie over Paleis Het Loo.


Bron: paleishetloo.nl
Foto: wikipedia.org

Paleistuinen

Sinds de opening als museum, in 1984, wordt gewerkt met een voorjaars- en zomerbeplanting. Er wordt gebruik gemaakt van planten die aan het einde van de 17e eeuw in Nederland gebruikt werden. Iedere soort wordt, geheel op de 17e-eeuwse manier, losstaand geplant, zodat een bloeiende plant van alle kanten goed te zien is.

Buitengewoon bloeiend

De bloemenborders worden anders beplant voor een visueel spektakel. De 17e eeuw wordt even losgelaten en je ziet nu ook planten die pas in de 18e, 19e of 20e eeuw hun weg vonden naar Nederlandse tuinen. Een unieke ervaring in de paleistuinen!

Klik hier voor meer informatie over de paleistuinen.


Bron en foto: paleishetloo.nl

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb